здравословна храна

        ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ:

Verdin Ензим

Вкусът и храносмилането


Усещането за вкус, заедно с другите сетива (зрение, обоняние) играе необичайно важна роля, която се състои в разпознаване на вкусовете на ястията и съответната реакция на организма към тази информация чрез рефлекс за приемане или липса на желание за консумирането им.

Това става с помощта на определени центрове в нервната система, след достигане на сигнали до тях за вкусовите характеристики на дадена храна.

розмаринВкусът на храната влияе върху стартирането и ефективността на храносмилателните процеси, а по този начин и на нейното усвояване от организма. Дългогодишните наблюдения доказват, че съществува особена зависимост между горчивината на приеманите продукти и интензивността на храносмилането.

Горчивите субстанции, които присъстват в много растителни храни, стимулират отделянето на храносмилателни ензими по цялата храносмилателна система. Механизмът на това явление се дължи на въздействието на горчивия вкус върху вкусовите рецептори, разположени върху лигавицата на езика, носоглътката и задната стена на хранопровода.

Храносмилането започва още в устната кухина чрез стимулиране работата на слюнните жлези. Там се отделя слюнката, участваща в усвояването на захарите. След това се възбуждат храносмилателните жлези на останалите части на храносмилателната система като се отделят пепсин, солна киселина и др. в стомаха, трипсин и др. в панкреаса. Включва се и допълнителният механизъм на действие на жлъчката, образувана в черния дроб. Всички те са необходими за по-нататъшното разграждане на захарите, белтъчините и мазнините. Горчивите субстанции горчив портокалразширяват също кръвоносните съдове на стомашната лигавица и стимулират перисталтиката на стомаха.

Освен горчивите субстанции, наречени чисто-горчиви, влияние върху храносмилането имат и т.нар. терпенови съединения, съдържащи се в етеричните масла, често също с горчив вкус и наречени ароматно-горчиви. Последните, освен стимулиране на отделянето на храносмилателни ензими, имат спазмолитично действие върху чревната мускулатура. В резултат на това се увеличава производството на жлъчка ментав черния дроб и отделянето й от жлъчния мехур в дванадесетопръстника.

 

Към най-характерните горчиви и горчиво-ароматни суровини принадлежат: зелената част на артишока, корените от глухарче, ментовото масло от лютива мента, коренът от цикория, коренът от ангелика, плодчетата на копъра, кората на горчивия портокал, синапеното семе, черната ряпа, както и богатите на етерични масла естрагон и мащерка. За подпомагане на храносмилането се препоръчва употребата на продукти, съдържащи тези и други горчиви суровини или неголеми количества храни или напитки, приготвени от тях (т.нар. дижестиви), преди хранене. Така по естествен начин се стимулират храносмилателните процеси.