здраве и добро храносмилане

Принципи на правилното хранене


Принципите за здравословно хранене представляват комплекс от действия, позволяващи максимално бързо и ефективно оползотворяване на храната, с цел запазване на здравето и необходимата кондиция на човешкия организъм.

Накратко казано, здравословното хранене е основа за здрав организъм. Най-добрият начин за прилагане на принципите на здравословното хранене всеки ден е създаването и последователното спазване на някои правила. Ето накратко принципите за здравословно хранене:

  1. Използваните продукти трябва да са разнообразни. Не бива постоянно да се консумират едни и същи продукти и храни. Разнообразието на приеманите храни позволява да се избегне дефицитът на хранителни съставки.
  2. Главен източник на ежедневно доставяната на организма енергия трябва да бъдат зърнените продукти. След ядене се чувствате леко Необходимо е да се следи те да съдържат съответното количество целулоза.
  3. Важна съставка на ежедневното хранене трябва да бъдат млечните продукти под формата на мляко или ферментирали млечни продукти и сирена.
  4. Месото не спада към основните хранителни продукти, т.е. няма потребност да се консумира ежедневно. Също толкова добър източник на белтъчини са варивата.
  5. В ежедневното хранене трябва да се ограничи и приемането на мазнини, особено животински. Добре е да се заменят с растителни масла и зехтин.
  6. При приготвяне храните не бива да се нагряват прекалено дълго. Важно е да се спазва мярка в добавянето на сол и готови смесени подправки (съдържат много сол). Вместо сол или като частична замяна на солта е добре да се използват свежи или сушени билки и билкови подправки.
  7. Ежедневно трябва да се консумират зеленчуци и плодове. Зеленчуците трябва да бъдат преобладаваща част от растителните продукти в нашата храна. Те са източник на целулоза и вода, необходими на организма.
  8. Сладкишите и захарта не трябва да придружават ежедневното хранене. Те не доставят никакви хранителни съставки, а същевременно могат да са причина на затлъстяване, запек и кариес на зъбите.
  9. За правилното протичане на метаболитните процеси организмът трябва да получава всеки ден голямо количество вода. Добре е да се избягват подсладените и газирани напитки, както и алкохолът.
  10. Чудесно допълнение към здравословното хранене е физическата активност, която допринася за запазването на добрата ни фигура и здраве.