fast food

Откъде идват храносмилателните проблеми?


Храносмилателните проблеми като тежест, пълнота, притискане, бодежи, които се чувстват понякога след хранене, са в резултат на прекомерно натоварване на храносмилателната система. В днешно време това явление е извънредно разпространено.

Претоварване на храносмилателната система се получава обикновено тогава, когато приеманите храни са трудно смилаеми, мазни и в голямо количество, а също и когато храната не се дъвче достатъчно. Проблеми с храносмилането могат да възникнат и в случаите, когато приеманата храна е с недобро качество, напр. при престояли храни, които в момента на консумирането им са били хранителна среда за бактерии, плесени или гъби.

Стомашен дискомфорт може да се появи също, когато храносмилателната система не работи добре в резултат на разреждане на храносмилателните сокове с големи количества напитки, приемани през деня и особено преди хранене.

Чувството за пълнота и тежест може да се появи и при прекалено късното приемане на последното хранене.

Необичайно честите подувания понякога са вследствие на бързото хранене и са свързани с повишено количество газове в червата, основно в зоната на тънкото черво. За ефективното протичане на храносмилателните процеси е необходимо време. Затова препоръчително е храненето да става на масата и храната да се дъвче добре.

Най-често тези неразположения засягат лица, които се хранят набързо, пият много газирани напитки, разговарят по време на хранене и консумират “газообразуващи” храни – листни зеленчуци и сладкиши. Този проблем засяга също възрастните, консумиращи мляко и чиято слезка не произвежда в достатъчно количество ензима лактаза.

подуване на корема, чувство за пълнота и тежест