мента

        ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ:

погрижете се за черния си дроб

Mентата е чудесна за храносмиланетоментата действа полезно върху храносмилането


Ментата се използва почти от зората на традиционната медицина
– както стеблата, така и листата. С течение на времето, от най-малко три вида мента е получен смесен сорт – Mentha piperita (лютива мента). Това е и най-популярният вид днес, който се използва в съвременната диетология, фармакология и козметика. Отглежда се заради специфичната комбинация от активни съставки, преди всичко ценното ментово масло, съдържащо ментол.
Показанията за употреба на ментата и нейните производни остават неизменни през годините и оказват влияние предимно върху функциите на храносмилателната система. Запарките, получавани от листата на мента, са намерили приложение при смущения в храносмилането, в дейността на черния дроб и жлъчните пътища. Тяхното действие в лечебни дози е карминативно (газогонно), холагогно (жлъчегонно), холеретично (стимулиращо отделянето на жлъчен сок) и антидиарично.

Ментово масло и ментол
Веществото, което действа благотворно на храносмилателната система, е ментовото масло, както и съдържащият се в него ментол. Маслото от мента, и особено неговата главна съставка – ментолът, представлява субстанция с изразено противомикробно действие, най-вече срещу кислородни (аеробни) бактерии, като напр. Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa или Enterococcus faecalis, но също така и срещу дрождовидни гъби от рода Candida, както и дерматофити и плесенни гъби. Ментовото масло стимулира отделителната дейност на стомаха и черния дроб, улеснява храносмилателните процеси, регулира перисталтиката в зоната на хранопровода.

На свой ред, механизмът на действие на ментола се състои в блокирането на калциевите канали, което отстранява спазмите на гладката мускулатура на хранопровода.

Охлаждащото действие на ментола се дължи на неговото влияние върху нервните окончания, провеждащи термичните импулси от кожата и слузестите мембрани и по този начин предизвиква временно усещане за хлад и намалена чувствителност. Това явление е безкрайно интересно. Състои се в “измама” на сетивата за температурни възприятия. Мозъкът получава лъжлива информация за понижаване на температурата в мястото, в което е въздействал ментолът. Биологичната активност на ментола се цени главно от хора с храносмилателни оплаквания. При приемане през устата действа антимикробно – унищожава болестотворните бактерии на бактериалната флора на червата, както и на квасните гъби. Освен това дезинфекцира жлъчните пътища и има жлъчегонен ефект, благодарение на което регулира храносмилателните процеси.

Мента плюс...
Счита се, че ментата действа полезно върху храносмилането, но комбинацията от мента с други билки с благоприятен ефект върху храносмилането е значително по-добър начин за регулирането му. За пример могат да послужат растителните суровини с документирано положително въздействие върху храносмилането, производството на жлъчен сок и правилното функциониране на червата. Поради тези си качества, най-често като подправки или билки се използват напр. кимион, майорана, мащерка или кориандър.